screenshot_39

Proposed Grand Expansion of Al-Haram Mosque

EAG acted as environmental consultants to evaluate the massing and layout of the complex and its individual features. The shaded areas throughout April – October- through proposed massing and canopy structures, layers and terraces that self shade each other were evaluated and assessed. Larger openings on facades should be inward-looking where outward-facing openings are reduced. Phase 1 is a reflection of the principle of ordering the layout in order to facilitate movement, prayers, ablution and to channel airflow for pilgrim comfort between the buildings.

The inclined terrain offered viewing potentials to towards the mosque, whose layout are broken into various parcels and in-between the mussolla structures themselves which create self-shading mechanisms were assessed. Sun path analytical tools was used to analyze and guide the overshadowing effects of the musolla structures. At the individual structures, simulation tools were used to achieve reduction of exposed areas through shading from the building geometry and electricity generation through solar panels. Modern interpretations of mashrabiyyas are used to provide a high degree of shading while allowing visual link and air to go through the facades.